Wednesday 19 February 2014

WAYK nedir?

Açılımı "Where Are Your Keys?" (Anahtarların Nerede?) olan WAYK, akıcı şekilde konuşturmayı amaçlayan bir dil öğretme sistemidir. Onu geliştirenin amacı, herhangi bir dil öğretme metodunu geliştirmekten ziyade unutulmaya yüz tutmuş dilleri yeniden canlandırmaktır. Bu hem başarısının sırrıdır hem de şimdiye dek geniş çapta duyulmamış olmasının sebebidir.

Herhangi bir hizmetin ya da ürünün "başarılı" olması için rakiplerinden daha iyi olması değil, daha iyi pazarlanması önemlidir. Bu her sektörde olduğu gibi dil öğreniminde de geçerlidir. Öte yandan WAYK için cazip reklamlarla öğrenci kandırmak, olmayınca da "daha çok çalışsaydınız olurdu" demek gibi bir seçenek söz konusu değil; somut bir soruna somut bir çözüm getirmeyi amaçlıyor. Sorunu çözmeli yoksa devam etmesinin bir anlamı yoktur.

Peki bu kadar başarılıysa neden bilinmiyor? Amerika Yerlilerinin dillerini korumasına yardım etmek değerli bir amaç olsa da "ana akımın" çok dışındadır, üstelik ticari menfaat da sağlamaz. Maalesef parayla dönen bir dünyada yaşıyoruz. Asil amaçlarla başarılanlar ise uzun süre keşfedilmemiş kalabiliyor.

Peki WAYK'ın sırrı nedir? Bu sorunun cevabı şu soruda gizli: Dilleri en iyi kim öğrenir? Çocuklar. Peki çocuklar tüm gün ne yapar? Oyun oynarlar. Nasıl bu kadar kolay dil öğrendiklerine şaşırıyoruz. Hiçbir gramer kuralı izah edilmeden veya kelime listeleri ezberletilmeden güle oynaya konuşmayı öğreniyorlar. WAYK'ın biraz da çıkış noktası bu. Ders okutulmaz, oyun oynanır. Hiçbir şey izah edilmez, doğrusu buna gerek kalmaz. Temel "oyun kuralları" ve biraz da işaret dili kullanılarak kelimeler ve gramer esasları beyne deyim yerindeyse "çaktırılıyor". Yapılan hatalar oyunun tadı tuzu gibi geçiştiriliyor ve çok geçmeden öğrenciler, doğrusu "oyun arkadaşları", strese telaşa girmeden akıcı şekilde konuşmaya başlıyor.

Fethiye WAYK olarak naçizane şekilde WAYK sistemini klasik bir dil kursuna dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu blogta ise yolculuğumuzu belgeliyoruz. Yabancılar için Türkçe kursu ile başlayıp, Türkler için İngilizce kursu da geliştirmeyi umuyoruz. Bu esnada çoğu yazımızı İngilizce yazsak da Türkçe olarak da sizi bilgilendirmeyi ihmal etmeyeceğiz.

Damlaya damlaya göl olur derler...

No comments:

Post a Comment